Càpsules: NMSI i 24Museum

25 de desembre 2007

Via Buzzeum també arribo a la web dels museus de ciència britànics NMSI que tenen un document sobre que ha de ser un museu avui amb una qualitat de concepte i creativitat textual i gràfica directament per caure de cul.

I ja-no-se-on vaig llegir que el 24h museum, una de les millors webs culturals del món, deixa de ser "museum" per passar a ser 24h culture. Caldrà seguir-ho perquè segur que aprenem coses

Nadal i e-botigues de museus

24 de desembre 2007

Fa un temps que segueixo el blog Buzzeum que parla de comunicació, màrketing i museus. La veritat és que cada cop m'agrada més, i és un d'aquells llocs on trobes reculls interessants tot sovint. Com les propostes de Nadal d'uns quants museus de primera fila, o el fet que a França cada cop més museus tenen la comunicació externalitzada a agències especialitzades, com es veu en aquesta llista.

Manolo Borja i la blogosfera

Manolo Borja-Villel deixa la direcció del Macba per incorporar-se al Reina Sofia a Madrid. Amb ell el Macba ha passat de ser un museu amb crisis recurrents a consolidar-se com un referent internacional. Es podrà estar d'acord o no amb les seves idees sobre com ha de ser un museu o sobre l'art contemporani, però és evident que la seva tasca ha estat enormement positiva.

Manolo ha defensat una idea de museu allunyat del màrketing massiu, de defensa del discurs complex, dens i aparentment per minories. Tot el contrari del que sembla que s'imposa actualment. I ha tingut èxit: ha aconseguit un public fidel i el reconeixement de la crítica.

La web del Macba és una de les poques d'entre els museus catalans que ofereix accés a la col·lecció, que té conferències en mp3, una emissora de ràdio...

Però el que m'interessa comentar avui és la repercussió a la blogosfera d'aquesta notícia:
Technorati Chart

Aquí per exemple la gràfica d'esments a Borja Villel en els últims dies.

I la llista dels enllaços

A Google Blog Search (que la veritat és que últimament està molt millor que Technorati) la llista és aquesta.

I a Google News aquesta.

A banda de la minsa representació del català en els resultats (la culpa és 50/50 cercadors i webs catalanes) el que buscava era quins eren els comentaris a la notícia. Ni El País, ni Vilaweb, ni d'altres teòricament moderns permeten comentaris a les notícies (!?) però sí ho permeten:
La Vanguardia: Divisió d'opinions sobre la seva feina al Macba i algún comentari diguem-ne Barça-Madrid.

peix 24/12/2007, 11:49 L'Hospitalet del Llobregat
Bona sort Borja, Et trobarem a faltar. Em preocupa la successió del director del MACBA, una persona del talent de Borja-Villel té difícil recanvi. Al contrari d'algunes de les opinions d'aquesta secció de comentaris, penso que el què cal en aquesta ciutat són apostes similars a les del ex-director del MACBA. Ell i el seu equip han deixat a Barcelona un dels millors museus d'art contemporani del planeta, amb expos de discurs i discussió, de risc i iconoclastes. En fi, una gran pèrdua
chaplin 24/12/2007, 09:42
Puede saber mucho de arte y lo que quieran decir, pero solo habiendo trabajado con el se conocen sus grandes deficiencias como persona.
noa 23/12/2007, 15:25 barcelona españa
dejara un legado inmenso para el paseante del arte en bcn: la alegria d no tener mas en la ciudad su mirada sobre el arte.
tono mestres 22/12/2007, 22:28
o jo cremaria la xona de la p mare de qui vol cremar el Reina Sofia. S' ha de ser ruc i ignorant!
josep montella 22/12/2007, 21:42
carles jo fotaria foc a la Generalitat, al Parlament, a les seus de CiU i ERC i da pas als Museus del Barca i de Historia... I moltes despeses menys, aquestes totes inútils.
carles 22/12/2007, 21:12 Països Catalans
Jo al Princesa Sofia li fotia foc i una despesa menys, ¿quina utilitat te un museu? cap, donç apa fora els museus i que treguin els peatges, que acabin l'ave amb França i europa i es deixin l'ave amb MadriZzz que no serveix per res...
oriol 22/12/2007, 19:26
És el que ens passa a les colònies. Quan un indígena destaca, se l'emporten a la metròpoli. Molta sort al Manuel Borja-Villel !
narcisohellin 22/12/2007, 16:40 HELLIN ESPAÑA
Esperemos que el espantoso Reina Sofia mejore. Si lo dejan trabajar lo conseguira. Que el enorme Museo sea referencia en el arte no ya contemporaneo si no de vanguardia. De eso se trata. Dificil lo tiene. Aqui en BCN hay más libertad para innovar.
Santi 22/12/2007, 15:01 Barna
Mucho currículum pero el MACBA ha sido el museo más pedante y aburrido de la historia contemporánea. Sólo se salvaba el Sónar, algo que el Borja nunca quiso en su casa. Esperemos que al menos el MACBA mejore ahora. Yo también lo siento por Madrid. O quizás no.......................:-)
daniel 22/12/2007, 14:57 barcelona
Borja-villel ha llevado a los lugares que ha dirigido las mejores exposiciones que he visto en mi vida: Paul Thek, Dan Graham, Helio Oiticica, William Kentdridge, Ana Mendieta, Lygia Clark, Dieter Roth, Tacita Dean, Pep Agut... y muchas más. Espero que en Madrid le dejen trabajar! Suerte!
cst 22/12/2007, 14:50 Barcelona España
Marxarà en AVE?
marc 22/12/2007, 14:48 Barcelona españa
Ha sido un gran director el Macba aunque en su contra tiene el hecho de no haberse involucrado suficientemente en la creación contemporánea de la ciudad. Esperemos que el nuevo director esté a la altura y marque una nueva etapa que contagie el resto de instituciones, aletargadas desde hace demasiado tiempo (espai 13 de Fundació miró, La Capella, CCCB...)
Joan 22/12/2007, 14:21 Barcelona
Una gran alegría que marche del MACBA. Quizás así se comiencen a interesarse en el concepto arte contemporáneo. Mi más sentido pésame al Reina Sofia. No saben lo que les espera.
BCN 22/12/2007, 14:03 Barcelona
Una llàstima que marxi del MACBA. Esperem que la persona que el substitueixi al càrrec estigui a l'alçada!
Madriles 22/12/2007, 13:25
Lo de siempre,empiezas en provincias,pero para triunfar y confirmar la alternativa tienes que ir a Madrid.


L'Avui: Igual però amb més Barça/Madrid...
L'opinió del lector
Pujols 23.12.2007, 09:41
Sicerament, mai he entès els elogis cap a aquest tal Manolo. Amb l'última exposició "Sota la bomba" s'hi ha lluït. El tros final és d'un provicianisme que fa pena. I, a sobre, et trobes amb la sorpresa que el catàleg només està en castellà. La seva fugida l'entenc perfectament. El seu lloc natural és Madrid, refugi de provincians. Tant per tant, m'agradaria un director de la UE per al Macba. No cal que sigui ni català ni espanyol.
rruaix@telefonica. ne 23.12.2007, 09:10
Un ministre anti-catala roba altra vegada als catalans Antoni
Pepet 23.12.2007, 08:24
Malegro per la teva tajectoria, pero és una putada, Manolo. Tu no has acabat la feina que desa del 1998 feies al Macba i que eel tenies en el camí de ser un dels millors museus del mon. Es molt diferent el Macba que et vas trobar i el que deixes. T'ho agraeixo. Pero els d'alla ens fet una altre putada. Crec que el teu cor estarà al nostre costat i potser des dàlla també ens pots ajudar. Vull creure en la universalitat de l'art. .
Marc 23.12.2007, 00:55
Avui, no tingueu por, sortiu de l'estat espanyol, que a fora no hi ha penyasegats ni monstres marins. Si seguiu així, aviat ja podreu escriure en castellà perquè no us llegirà cap català. Ep, hi ha més mercat.
Tumeu 23.12.2007, 00:12
Recoltzo del tot en xiuxiu
xiuxiu 22.12.2007, 20:32
Com sempre l´Estat juga les mateixes cartes amb Catalunya. Despres de fer del MACBA un model de museu contemporani millor que el Sofidú els hi agafen els gelos i s´emporten els nois cap a Madrid on no aniran tan estrets de quartos com aquí. Es com el domini. es ara gratuit o la matrícula dels cotxes amb la M quan el franquisme
Carles 22.12.2007, 20:28
Eps, ¿que ens importa en catalunya si el princesa sofia surn un o un altre? francament per mi com si li prenen foc, en comptes de gastar-se pasta en rucades com tants museus ja ens podrien tenir acabada la conexió ave bcn-frança o treure els fotuts peatges que n'hem pagat per tothom, etc. . . el princesa sofia ja s'el poden cruspir amb gerds. . . ah! eps, es veu que soc un provincià i tu maleducat, et podría afegir més adjectius pero evidentment no soc com tu.
Eps 22.12.2007, 20:20
I Enhorabona Manolo, endavant!
Eps 22.12.2007, 20:19
Dragasses, tu ets tonto o simplement un provincià dels de la pitjor espècie. Tant que segur que dius estimar Catalunya i tant mal que li fas! Trist! Mediocre! Simple! Provincià (ja ho he dit, però és que ho ets molt collons!)
Dragasses 22.12.2007, 19:39
És curiós que un diari català es faci ressó de què un museu madrileny ha nomenat nou director. Aquesta és una notícia més pròpia de Telemadrid. L'AVUI s'està provincianitzant?
Gonzalo 22.12.2007, 16:00
Me agrada molt aquesta elecció de Borja-Villel com madrileny de adopció que soc. Espero que traballe amb tant acert com lo va fer al Macba

I finalment e-barcelona, :
Comentaris a la notícia

En conjunt jo esperava una mica més...

Scorsese i Freixenet

03 de desembre 2007


Sóc un enamorat del cinema de Hitchcock. I probablement hi ha ajudat molt el fascinant llibre amb les entrevistes que li fa fer François Truffaut, en les quals explica punt per punt com construïa les seves històries. Té alguna cosa a veure això amb els museus i Internet? Encara no.

Fa un parell de dies han començat a aparèixer a televisió els nous anuncis de Freixenet, i resulta que no són un anunci sinó un mini-trailer de la pel·lícula de 9 minuts que ha fet Martin Scorsese en la qual simula haver trobat un guió inèdit del mestre i que està disposat a rodar-lo. I el roda i és l'anunci de Freixenet. La pel·lícula és preciosa, fidel al cinema de Hitchcock en imatge, muntatge, estil, ritme... I es pot veure a Internet i als cinemes (???!!!!). Estic per anar al cine només per veure-la en gran...

Així doncs tenim un anunci de TV que no es pot veure a la televisió convencional. Un anunci que ens porta bàsicament a Internet, i no d'una empresa tecnològica, sinó un d'aquells anuncis "estrella" de final d'any, tipus torrons, perfums, cava i la Caixa.

La televisió convencional està deixant de ser el mitjà privilegiat de les grans masses de forma molt més ràpida del que podíem imaginar. Ja no és on passen les coses. És on es diu que hi ha coses que passen a Internet. Freixenet ha sortit a buscar un segment del públic que beu cava per Nadal, que sap qui és Hitchcock, que sap qui és Scorsese i que va al cine i mira Internet.
El reconeixeu aquest públic? És el mateix que va a veure les exposicions del CaixaForum, de la Pedrera, que porta els nens al CosmoCaixa i a les sessions de teatre infantil del cap de setmana. Us interessa aquest públic?

Doncs Freixenet ha decidit que s'hi pot arribar per la televisió convencional, però que el mitjà pel qual li pots oferir alguna cosa "especial" és Internet. I això vol dir canviar de pantalla... o no. Jo ja tinc el portàtil endollat a la TV. Quan vaig veure l'anunci, vaig engegar el portàtil, vaig teclejar freixenet.es i vaig canviar el canal de la TV del 3 a "entrada PC". I vaig veure l'anunci a la TV. Des d'Internet. De moment som pocs, però en cinc anys les TV vindran en comptes d'amb TDT amb la connexió a Internet pre-instal·lada. Segur.

Cada cop més haurem de pensar en una estratègia comunicativa que ja no funciona

tv>museu + diari>museu + ràdio>museu

sinó en realitat:
tv/diari/ràdio>Internet>museu

Qualsevol comunicació que fem no porta a la gent al museu directament sinó a mirar a la nostra web què és en realitat això que fem, els horaris, les dates, quina informació complementària els hem preparat per saber-ne més.

Els anuncis progressivament hauran de passar a ser un flash per fer que el públic miri la nostra web i un cop allà explicar-li que és el que li volem oferir.

Perquè no un anunci de 3 segons amb una imatge enigmàtica i una adreça web? Si l'esquema és el que hem dit no cal res més. I és molt baratet.

És més o menys el que han fet els de Cloverfield per la última pel·lícula de monstres americana. Si ells ho fan, nosaltres en petit també podem, no us sembla?