Continguts oberts al públic: Wikipedia i els arxius d'imatges

15 de desembre 2008

Llegeixo al blog d'Enrique Dans que els Arxius Federals d'Alemanya han fet una donació a la Wikipedia de 100.000 imatges històriques que van des d'imatges recents fins a la República de Weimar. Les imatges seran consultables amb llicència Creative Commons.

Hi ha imatges que un espera dels arxius alemanys però també d'altres que poden sorprendre en un primer moment. Com la d'aquestes dones i nens del sud d'Itàlia. És clar que són de 1943...És una operació similar a la que ja haviem comentat de la Library of Congress i Flickr. L'objectiu és molt similar, aconseguir una difusió "extramurs" d'un fons potencialment molt interessant. En aquest cas però s'hi afegeix l'aposta per la integració d'aquestes imatges amb una plataforma de continguts lliures extraordinària, de fet la millor enciclopèdia que existeix.

L'aposta per la Wikipèdia com a projecte col·laboratiu que pot rebre contribucions públiques com aquesta és un exemple que potser hauríem de meditar. A Catalunya la contribució de molta gent a la Viquipèdia ha aconseguit que la presència de la cultura i la llengua catalana en aquesta plataforma sigui molt superior a la que aconsegueix en altres espais, diguem-ne tradicionals. Quan a Catalunya l'esforç el poden fer les persones de forma individual, altruïsta i descentralitzada els resultats poden ser destacables. Quan l'esforç l'han de fer les institucions... doncs algunes estan preparades, i d'altres no tant, com en el cas d'Europeana, el macroprojecte que acaba de començar i que el primer dia en actiu va tenir tant èxit que literalment van petar els servidors... I on participen la Biblioteca de Catalunya principalment i de forma molt més limitada la Filmoteca de Catalunya. El mateix comentari de sempre... a veure si ens posem les piles!