Mir i Sorolla

19 de febrer 2009

Quan era jovenet i començava a estudiar Història de l'Art m'agradava Sorolla...


I ara que ja sóc grandet no m'agrada gens...

I en Mir... doncs ara m'agrada més...


Quines coses, en Mir a les oficines de la Caixa i al MNAC la España de Sorolla.

Paradoxes...

Càpsules 2.0: IMA Museum

18 de febrer 2009



Aquest any els Museums and the Web es fan a Indianapolis, ciutat coneguda bàsicament per les 500 milles. Quí no ha agafat a tope la inacabable curva peraltada d'aquest circuit en algún videojoc de cotxes? eh?
ejem... i el museu de la ciutat és, evidentment, molt modernet en temes web. La seva web és una mica rara, però val la pena remenar amb detall en els seus continguts perquè està plena de perles com la presentació de les tags de la col·lecció, les vies d'interacció amb el públic, el blog, o... meravella de les meravelles... el dashboard amb estadístiques en temps real del museu... que guai...

Càpsules 2.0: Culture24


Ara fa un any us parlava de 24hMuseum i de que iniciava el canvi a Culture24. Ja l'ha fet i en la nova web ara parlen no només de museus sinó també d'arxius i biblioteques. Va ser un dels nostres referents quan vam començar a pensar en fer patrimoni.gencat i ara seguirà sent motiu d'atenció. És una web lletja.. amb un disseny que no m'agrada, tot ple de coses per tot arreu, estret i que obliga a l'escroll... però té una navegació que tot i ser complexa funciona i una interrelació constant de coses. Mires una i en descobreixes quatre... Cerca per mapa molt detallada... Busques una institució i et surten les notícies al costat... Hi ha una muntanya d'informació i està molt ben escrita. Usea... molt i molt bó...

La jefa ara és Jane Finnis i té un blog que val la pena llegir.

La comunicació digital als museus al Museu del Ferrocarril

17 de febrer 2009

Avui hem fet una altra jornada sobre museus i Internet, en aquest cas al Museu del Ferrocarril. El format no era tant el de conferència com el de trobada tècnica entre professionals. I la veritat és que ha donat molt de si... La Glòria Munilla ha fet una introducció a les TIC sobre les bases de la intervenció que ja va fer en la sessió de difusió i WWW que ja havíem comentant aquí. La Carme Gilabert ens ha presentat la nova web de la Farinera de Castelló d'Empúries i el joc dels Farinons, dos bons treballs. La Pilar Garcia ens ha mostrat també la web remodelada del Museu del Ferrocarril i m'ha enamorat amb unes fotos antigues precioses... La Imma Boj ens ha parlat del Museu de la Immigració i ha dit coses molt interessants. És un museu que en realitat no neix al voltant d'uns objectes sinó centrat en recuperar memòria i vivències, i la web ha estat una eina bàsica en aquest procés, més que l'edifici presencial. La Mireia Rosich ens ha mostrat la nova web del museu Víctor Balaguer, que tot i que no parava de dir que era molt bàsica, la veritat és que era una preciositat. I finalment l'Anna Capella ens ha explicat la seva experiència al front del Museu de l'Empordà i les dificultats actuals de les tasques de gestió i difusió en un entorn com el nostre. Jo he mirat de fer un sumari de les coses que m'han semblat destacades i he parlat dos minutets de patrimoni.gencat i dels projectes associats com museus en línia.

La trobada ha estat molt interessant perquè s'ha tornat a constatar que hi ha moltes dificultats per fer res, que moltes iniciatives acaben recaient en el sobreesforç dels professionals, però jo també constato un avenç rapidíssim en els últims dos anys i unes ganes tremendes per part de molta gent de fer les coses bé.

En la taula rodona hi ha hagut una estona en que l'Anna, la Mireia i la Imma se m'han queixat amargament de la manca de suport efectiu que reben de la Generalitat en els temes d'Internet. Jo he encaixat com pertocava, però m'ha sabut greu, no per rebre crítiques, que per això estem, sinó perquè veig que el que demanen és perfectament raonable, i a més perquè justament el que estem fent des de fa dos anys va en aquesta via, intentar oferir recursos a les entitats de patrimoni. Sap greu no poder ajudar més i més ràpid, tenim projectes que segur que seran d'utilitat però encara estan per tancar... Està clar però que el contacte amb els museus, que era una de les meves feines del 2009, ha de ser molt més intens i proper i que els que són actius han de tenir canals de participació i de construcció. Segur que entre tots trobarem camins per fer-ho.

I endavant que no ha estat res!

Eines d'Internet per al Patrimoni

Retorno al blog després d'unes setmanes. Ara fa uns dies, el 26 de gener, vam fer una jornada de formació d'un matí centrada en les eines que Internet posa al nostre abast. En Pep Vives va parlar de Creative Commons, en Daniel Solé de Wikipèdia i jo vaig donar una llista d'eines de gestió i de difusió. Una llista tan llarga que el més còmode va ser generar un blog amb les adreces i els exemples recollits allà. Ara racionalitzo una mica la informació i us la passo en aquest post.

Aquí teniu el powerpoint perquè us feu una idea del que vaig mostrar. Alguns enllaços no funcionen bé (?), i el millor és veure'ls al llistat que he preparat al delicious. Teniu totes les referències etiquetades amb la paraula clau "einespatrimoni". Així, si trobeu alguna web o recurs que us sembla interessant i teniu compte a delicious (molt recomanable!) li podeu posar aquesta etiqueta i també apareixerà a la llista.

Jugant una mica vaig fer també un parell d'screencast, dos tutorials, us els poso també aquí:

Com obrir un blog a Blogger

Com obrir una galeria a Flickr

L'assistència va ser molt bona, més de 100 persones, majoritàriament professionals de museus, amb els quals gairebé no vaig poder parlar a banda de la sessió perquè vaig haver de marxar corrents. L'interès hi és i la gent vol fer coses, no hi ha dubte.