RSS. (1) Lectors i pàgines d'inici

26 d’abril 2007

RSS és una de les bases del nou Internet. En realitat és una aplicació molt simple, que sorprenentment ha engegat una llarguíssima sèrie d'aplicacions impensables i sofisticades.

ATOM

Segur que haureu vist aquests botons o altres de similars a moltes webs (i si no, busqueu-los, generalment cap al final). Indiquen que el contingut d'aquesta pàgina també està disponible en el format rss, podeu veure una descripció força comprensible a la Viquipèdia. En definitiva és un format que permet identificar el text, donar-li un disseny de forma automàtica i, molt important, saber la data i l'hora de publicació. La forma de llegir RSS més habitual és amb un lector específic (també anomenat agregador) com ara el que ofereix la Generalitat gratuïtament. Té l'aspecte aproximat d'un programa de correu electrònic.

El funcionament és el següent: et dones d'alta d'aquelles pàgines que t'interessen i tenen RSS i el lector les escaneja cada dia, cada hora (o cada minut si inverteixes en borsa) o quan vulguis. Automàticament t'arriben aquelles noves notícies que s'hagin produït. Així si et dones d'alta a l'apartat "cultura" d'un parell de diaris i també d'un parell de blogs com ara aquest, cada matí no caldrà que mireu que ha sortit a cadascuna de les pàgines, si hi ha novetats ja les tindràs. Un estalvi de temps i esforç molt considerable quan ets "fan" de set o vuit blogs interessants que s'actualitzen de quan en quan.
El mecanisme per donar-se d'alta una web es senzill, has de fer click amb el botó dret sobre el botó RSS corresponent i triar "copia la drecera" del menú, vas al teu agregador i enganxes la drecera en el requadre de nous continguts i ja està.
Una segona manera d'accedir a aquests RSS és construint una pàgina d'inici a MiYahoo o a Google. És el mateix que en el lector de RSS però en comptes de veure-ho en format e-mail, els veiem gràficament distribuïts per tota la pantalla. Que siguin la pantalla d'inici és molt útil perquè et permet fer-hi una ullada sovint sense haver-hi de pensar. El mecanisme per donar-se d'alta és el mateix o, si la web té el botó dedicat com ara aquest, només cal fer-hi click a sobre.
També es poden llegir RSS amb el navegador Firefox, que permet crear un botó a la seva barra per cada pàgina a la qual et subscrius o l'Explorer 7.
Conclusió del primer capítol: Si sovint mires tres, quatre, deu webs per saber que diuen, mira si tenen RSS i si el tenen, agregals tots en una pàgina d'inici o en un lector RSS, estalviaràs molt temps.
Deures: Trobar un museu català que tingui rss en les seves pàgines d'actualitats o d'activitats.
Va, espanyol també val. I centres d'interpretació també.
Si no en trobeu cap, una pista. Tots els blogs de blogger (com aquest) en tenen...