Museums & the Web 2007. San Francisco

24 d’agost 2007

Després d'un parell de mesos realment carregats i d'unes setmanes de vacances ja torno a ser aquí amb una mica d'energia així que reprenc una pila de posts que estaven a la cua esperant per ser publicats. El primer dedicat a la conferència Museums & the Web.

Enguany tenia lloc a San Francisco i era l'onzena edició. Pel que he pogut llegir de la gent que hi ha participat, molta discussió sobre Second Life, sobre jocs, sobre blogs i en definitiva sobre com els museus desenvolupen eines per enganxar la gent que corre pel món virtual. Ja estan disponibles on-line una llaaaaarga llista de ponències molt interessants. Us recomano que feu una llegida als títols perquè segur que trobareu més d’un tema que us resultarà interessant. Jo, d’una primera mirada m’han cridat l’atenció:

Visites personalitzades al Rijksmuseum. Com Last FM però en museus. Et va ensenyant obres del Rijksmuseum li dius quines t’agraden, quines no, i et fa un recorregut i una llista de recomanacions.

Instant Multimedia. Procés, metodologia i eina per fer un multimèdia en 56 hores de treball com a màxim. Fantàstic.

La blogosfera museística. Un resum dels blogs de i sobre museus, de què funciona i què no (és de l'Espadaccini...)

El redisseny de la web del SFMoma. Basada sobre la investigació dels seus usuaris web amb conclusions sorprenents i molt útils.

Col·leccions virtuals de Patrimoni amb cerca semàntica. Molt tècnica però interessant pel futur. Una experiència holandesa.

I més coses de Second Life, de RSS, de creació de webs, de participació social...

Un tema que sembla que va ser recurrent en els debats era si el vessant virtual dels museus ajudaria o perjudicaria el vessant del món real. Un debat evidentment interminable i típic de congrés.

I una queixa (gairebé plor) unànime: els equips web són un incompresos dintre de les seves respectives institucions i han de lluitar contra la resistència al canvi en cada conversa. Vaja que no ens passa només a nosaltres.

Participants catalans? Glòria Munilla i Laura Solanilla.