La comunicació digital als museus al Museu del Ferrocarril

17 de febrer 2009

Avui hem fet una altra jornada sobre museus i Internet, en aquest cas al Museu del Ferrocarril. El format no era tant el de conferència com el de trobada tècnica entre professionals. I la veritat és que ha donat molt de si... La Glòria Munilla ha fet una introducció a les TIC sobre les bases de la intervenció que ja va fer en la sessió de difusió i WWW que ja havíem comentant aquí. La Carme Gilabert ens ha presentat la nova web de la Farinera de Castelló d'Empúries i el joc dels Farinons, dos bons treballs. La Pilar Garcia ens ha mostrat també la web remodelada del Museu del Ferrocarril i m'ha enamorat amb unes fotos antigues precioses... La Imma Boj ens ha parlat del Museu de la Immigració i ha dit coses molt interessants. És un museu que en realitat no neix al voltant d'uns objectes sinó centrat en recuperar memòria i vivències, i la web ha estat una eina bàsica en aquest procés, més que l'edifici presencial. La Mireia Rosich ens ha mostrat la nova web del museu Víctor Balaguer, que tot i que no parava de dir que era molt bàsica, la veritat és que era una preciositat. I finalment l'Anna Capella ens ha explicat la seva experiència al front del Museu de l'Empordà i les dificultats actuals de les tasques de gestió i difusió en un entorn com el nostre. Jo he mirat de fer un sumari de les coses que m'han semblat destacades i he parlat dos minutets de patrimoni.gencat i dels projectes associats com museus en línia.

La trobada ha estat molt interessant perquè s'ha tornat a constatar que hi ha moltes dificultats per fer res, que moltes iniciatives acaben recaient en el sobreesforç dels professionals, però jo també constato un avenç rapidíssim en els últims dos anys i unes ganes tremendes per part de molta gent de fer les coses bé.

En la taula rodona hi ha hagut una estona en que l'Anna, la Mireia i la Imma se m'han queixat amargament de la manca de suport efectiu que reben de la Generalitat en els temes d'Internet. Jo he encaixat com pertocava, però m'ha sabut greu, no per rebre crítiques, que per això estem, sinó perquè veig que el que demanen és perfectament raonable, i a més perquè justament el que estem fent des de fa dos anys va en aquesta via, intentar oferir recursos a les entitats de patrimoni. Sap greu no poder ajudar més i més ràpid, tenim projectes que segur que seran d'utilitat però encara estan per tancar... Està clar però que el contacte amb els museus, que era una de les meves feines del 2009, ha de ser molt més intens i proper i que els que són actius han de tenir canals de participació i de construcció. Segur que entre tots trobarem camins per fer-ho.

I endavant que no ha estat res!