Patrimoni i Internet en directe

01 de maig 2010


A patrimoni.gencat tenim per davant dos actes importants. Un de mòmies un altre cop... sssshhh. No li digueu a ningú, que és un secret... ejem. I un altre el fantàstic seminari sobre Patrimoni i Innovació Digital Heritage Technologies Lleida 2010. En els dos casos una de les primeres preguntes que ens hem fet és: repetim l'emissió de vídeo en directe? La vam provar una mica en serio per primer cop amb la roda de premsa que es va fer al Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat per donar compte de les descobertes en l'estudi del cos de Pere el Gran. I l'experiència va ser molt i molt interessant per gent com nosaltres que fem història, història de l'art, periodisme o Internet. Però no en directe...

De patrimoni.gencat ens vam desplaçar tres persones, Mariona Enrich, de Iurisdoc, Mireia Hernández de la Direcció General de Patrimoni i un servidor. Vam poder fer seguiment i emissió de Twitter en directe, fotos de l'acte al moment i transmissió de vídeo de l'acte en directe. Tot alhora. La veritat és que l'experiència del directe, com us deia, va ser molt interessant i ens van quedar a tots moltes ganes de repetir-la... però ens ho hem de pensar molt bé, perquè el primer que et demostra és que és molt exigent quan a producció. No per càmeres i sofware que més o menys es pot aconseguir sense problemes, sinó perquè la pantalla ha de mostrar alguna cosa viva SEMPRE, tenir algú presentant, tenir vídeos de recurs per entrar... tenir entrevistes pactades abans i després i aconseguir que vinguin al moment i que parlin al moment... MOLT exigent si es vol fer en plan televisiu... TV3 ho estava fent en directe també i portaven una quantitat de personal descomunal, però tots eren necessaris.

Com ho hauríem de fer nosaltres? A veure, una càmara fixa enfocant a la taula i ja està és fàcil... però això és poc. Quan no hi ha ningú encara que fas? I quan ja ha marxat. Pots fer més? És clar que es pot fer més! però cal molta, molta, molta coordinació i preparació i reacció instantània.

Tres persones serien suficients? jo crec que si. Segurament els tres que anàvem podríem haver fet una mica de directe interessant abans i després... però algú s'ha de posar davant de la càmera, i no al darrera... i això també costa.

Proper repte, més directes, emocionants i addictius... segur que en preparem algun més...

1 comment

Kippelboy ha dit...

Aquest tipus d'iniciatives són molt interessants. És obvi que quantes més feu, millor sortiran.

A mi m'agradaria anar a l'Heritage Tecnologies però no m'ho puc combinar per temes de feina, i aquesta és una bona sol·lució en aquests casos.

Ànims i ja ens anireu informant.

2 de maig de 2010 a les 19:01