Sota terra a Tv3. L'arqueologia en prime time

06 de juny 2010


Demà dilluns l'arqueologia pren el prime-time a TV3. Diría que és la primera vegada que un programa que tracta específicament de temes patrimonials s'emet en el millor horari de la nit. Històries de Catalunya potser és l'unic precedent.

La sèrie es diu "Sota terra" i ens mostra en tretze capítols, tretze excavacions a la recerca de respostes. A cada capítol es planteja una pregunta i un equip d'arqueòlegs tenen tres dies per contestar-la excavant i fent servir tots els mitjans tecnològics al seu abast. El format és totalment televisiu i és una adaptació de la famosa "Time Team" de Channel 4 que porta ja 17 temporades a UK.

Estic segur que els arqueòlegs més puristes es posaran les mans al cap i s'esquinçaran els vestits perquè hi haurà humor, preguntes sense respondre, excavacions en 3 dies en comptes de 3 mesos.... arrrrgggg heretgia!!!! Igual que en qualsevol producte pensat pel públic no especialista, justament els ortodoxes patiran... Ara, també estic segur que molta gent que es pensa que els arqueòlegs són Indiana Jones, tindrà una idea molt més real del que suposa aquest procés investigador. Jo estic segur que serà un èxit.

La direcció científica és d'Eudald Carbonell, el presentador és Fermí Fernández i entre els arqueòlegs de l'equip tinc el plaer de trobar a Joan Eusebi Garcia Biosca, el crack dels 3D amb qui ja he coincidit per la mòmia de Pere el Gran i per Heritage Technologies.

I... evidentment al al Facebook de patrimoni.gencat podreu comentar que us sembla la sèrie i potser us tindrem preparada alguna sorpresa... agafeu el teclat mentre veieu com busquen la tomba d'Arnau Mir de Tost a Sant Pere d'Àger i a comentar!!!

I si preferiu Twitter doncs els comentaris amb el hashtag #sotaterra i així ens veurem tots!

2 comentarios

Anònim ha dit...

Ahir vaig veure el primer episodi i em va semblar fantàstic; m'ha fet quasi bé plorar com a arqueòleg frustrat que soc...de fet vaig deixar tot això als 24 anys (fa 23) per culpa en part precisament del que comentes tan correctament: l'academicisme burocràtic, el culte al catedràtic i també per la precarietat econòmica. Es fabulós, devant tanta teleporqueria, !Arqueologia al prime time!. Trobo a faltar (poder hi haurà) un seguiment posterior, que van fer amb les 2 tombes? i les restes de la arqueta? ossos de nen, era poder fill del finat?
Jordi Teixidó
LLic Filologia Clàssica
Estudis epigrafia amb Tarradell.
Consultor empresarial!

8 de juny de 2010 a les 8:34
Anònim ha dit...

Quina merda de programa... No és qüestió de purisme, és que el plantejament és patètic, el Ferní aquest hi sobra, el ritme angoixa, el Carbonell és tan fantasma com sempre ha estat des que era jovenet i ni tan sols han respectat els veritables cognoms del Joan Eusebi Garcia Biosca, suprimint el Garcia com si fos dolent tenir un cognom castellà.

En resum, una altra oportunitat perduda!

8 de juny de 2010 a les 14:17