Fa uns dies vaig assistir a l'obertura de "El Mnac pren el carrer". Sobre el paper semblava una bona iniciativa, reproduccions d'obres del Mnac al carrer. La implantació però era una mica... pobre... i amb competència potent... Entre HM i Benetton... I a sobre a Benetton hi havia un videowall immens que projectava una mena de joc de realitat virtual on la gent que passava per davant es veia en la pantalla rodejada de triangles de colors que es movien i brillaven. Molt espectacular. La gent on creieu que s'aturava? Pues eso.
Vaig pensar que qui l'encertava era Benetton i que al patrimoni calia saltar tres o quatre estadis de creativitat per treure-li tot el suc.
I hi ha gent que ja ho ha fet. A Amiens a la seva catedral fan un espectacle de son et lumiere però del segle XXI. Una autèntica meravella tecnològica i artística.
Però el que han fet els txecs amb el famós rellotge astronòmic de Praga és simplement increïble. Això és creativitat. Això és treure tot el partit del que es pot fer. Això és imaginació. Això és art. I patrimoni viu.
The 600 Years from the macula on Vimeo.
Creativitat audiovisual i patrimoni. Mnac, Amiens i 600 anys del rellotge de Praga
18 d’octubre 2010
Etiquetas:
Amiens,
audiovisual,
Mnac,
The Macula
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
5 comentarios
Estimat, què no saps que estem anys llum d'allò que es fa a la resta d'Europa???? Sembla mentida que treballant directament al món del patrimoni (i, per tant, coneixent perfectament la nostra realitat i, sobretot, limitacions) facis aquestes comparatives odioses.
23 d’octubre del 2010, a les 11:07Totalment d'acors amb el comentari d' "Anònim".
23 d’octubre del 2010, a les 11:29Sí fem comparatives d'aquest tipus, per què no comparar patrimoni.gencat amb allò que es fa a d'altres indrets?
Jo diria que seria més fructífer valorar amb justícia iniciatives que suposen petits canvis ("El MNAC pren el carrer" no és cap novetat a nivell internacional, però sí a casa nostra!). Millorables? I tant! Però noi, al cap i a la fi suposen canvis que permeten ser optimistes.
Per cert, l'empresa que fa els espectacles audiovisuals a França (AMiens, Rouen, etc.), Skerzo, va venir fa ja temps a fer una conferència a Vic. Magnífic!
No estem a anys llum del que es fa a la resta d'europa!!!! El que s'ha fet a Praga ho podem fer nosaltres també. D'aquí a poques setmanes es fa el Construint a la Sala, per exemple que és genial. No és una questió de limitacions (pressupostàries o d'altra mena) és una questió d'arriscar i de ser creatius. Això de projectar sobre edificis aquí ho hem fet a Badalona, a Barcelona i a d'altres llocs. Però sense la creativitat d'aquests txecs. Aquesta explotació creativa és la que admiro.
23 d’octubre del 2010, a les 16:32I respecte a comparar patrimoni.gencat amb els de fora... I tant que ho fem! Així que vam veure que els mitjans culturals s'instal·laven al 2.0 nosaltres hi vam intentar ser-hi. I cada vegada que veiem una cosa que ens agrada i que creiem que pot ser aplicable a casa nostra ho provem. A vegades funciona (2.0) i a vegades no (blogs per exemple) però ganes d'arriscar no ens falten. I si Skerzo van venir a Vic. I van fer una proposta per al Museu Episcopal que no va arribar a fer-se però que era genial...
I encara una altra de comparacions... Woices per exemple és un projecte genial. I és fet aquí. I el Macba o el Picasso estan fent coses de primer nivell. Recursos en necessites sempre, però un cop els tens jo admiro la gent que sap treure'n partit. El Mnac per exemple amb les fotos de la Guerra Civil. Chapeau a la iniciativa. Però el Mnac pren al carrer no. No n'hi ha prou per competir al carrer Portaferrissa amb un cartell molt ben editat.
23 d’octubre del 2010, a les 17:10I tant que no, Albert, però tampoc es tracta de competir amb el Zara & Cia.
24 d’octubre del 2010, a les 19:29Més creativitat i imaginació seria genial, però no oblidem el nostre habitat.
Quan al primer mon (llàstima, nosaltres no ho som però encara pensem que sí) s'implementen guies multimèdia amb bons continguts i disseny, aquí encara estem amb les audioguies (sense anar més lluny el MNAC) o amb coses que millor ni catalogar, com l'aparell del Marítim (dir guia multimèdia d'això és un insult). Algú em pot dir que això del Marítim és un petit pas, però aquí (a diferència de l'acció comunicativa del MNAC) s'està enviant un missatge molt negatiu als usuaris. Segur que aquests, sempre intel·ligents, s'hauran preguntat: ep, això són les meravelloses guies multimèdia?
Publica un comentari a l'entrada