Arquitectura 2.0: La recerca sobre Domènech Estapà de Jordi Voltas

05 d’abril 2011



Hem dit en diverses ocasions en aquest blog que els elements del 2.0 no només afecten a la difusió sinó que tard o d'hora afectaran també a la manera de fer recerca. Doncs ja en tenim un exemple. És de casa nostra i és extraordinari. En Jordi Voltas i Aguilar ha enfocat la seva tesi de recerca sobre l'arquitecte Domènech Estapà d'una forma singular, totalment contemporània i 2.0: obrint la recerca a la participació i vehiculant-la a través d'Internet.

La investigació se centra en l'església de Sant Esteve Sesrovires que va ser construïda de forma molt més simple al que preveia el projecte de Domènech i Estapà. L'objectiu es intentar interpretar els plànols fins a construir un model complet en 3D de l'església projectada. Un exercici que sembla rutinari però que en cada detall demana preguntar-se pels materials, pels volums, per les decoracions... aquesta línia és un bordó cap enfora o un retall cap endins?

Cada part de l'edifici ha tingut la seva discussió a la que s'han convidat a diferents experts que han aportat la seva visió i que han intercanviat coneixements i hipòtesis per escrit en un blog de wordpress i en vídeo en un canal de YouTube.

Un model nou a explorar, basat en la participació oberta i en l'intercanvi front a la investigació solitària i sense publicitat... Nous temps també per la recerca...